Menukar Header Image WordPress

Bukan semua theme membenarkan kita tukar Header Image. Tetapi theme yang aku pilih ini-MH Magazine Lite, boleh buat. Aku sebenarnya tidak pernah menyangka menukar header image sesukar ini. Bukan proses menukarnya, tetapi memilih header image yang kena dengan konsep blog dan minat kita, betul buat pening kepala.

Banyak saiz header yang boleh dipilih, dan aku syorkan buat pemilik blog wordpress untuk gunakan saiz 1,000×300 pixel. Menggunakan Adobe Photoshop, just setkan canvas kepada saiz ni dan masukkan imej sebelum di adjust mengikut kesesuaian. Gunakan kreativiti untuk insert itu ini pada header image yang kita buat.

Selepas itu, proses masukkan header mudah sahaja. Kebanyakannya semudah mengikuti arahan Customize di bahagian Appearance, Dashboard. Kalau nak download header image sedia ada, terus dari Google pun boleh. Upload boleh dibuat do Dashboard > Appearance > Header.

Ada apa dengan batman/manusia/freak ni, nothing. Hanya kerana aku suka warnanya. Aku aku dah cakap, bukan mudah nak pilih Header terbaik untuk blog kita, tetapi akhirnya kita tetap pilih.

Nadiel Yusof

“Melihat diri dengan keterbukaan, seumpama melihat dunia tanpa sempadan. Limit manusia terletak pada akalnya..”

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *