Nokia E71 – Hands On

Aku pernah tulis entry pasal phone ni. Disebabkan skang aku dah dapat hands on sendiri phone ni so ada beberapa benda aku nak share dengan mereka2 yang memiliki Nokia E71.

Snippet:

1. Dari segi spesifikasi E71 mempunyai 3G, WiFi, Bluetooth, Infrared, Kamera 3.2MP, Kamera kedua untuk panggilan video, GPS Nokia Map, Support Wireless Keyboard, Quickoffice, Dictionary, Zip Aplication, Adobe PDF, Modem, Recorder, Flash Player, 3D Tones, Radio dll.

2. Paling aku suka tentunya Quickoffice kerana aku boleh buat macam2 kerja sama ada Word, Excel, PowerPoint secara mobil menerusi phone ni (canggih sggh gaya hidup, ha ha). Bagi mereka yang sentiasa ‘on the go’ patut cari phone yang ada Quickoffice krn byk manfaatnya. Percayalah!

3. Wireless keyboard pula sudah tentu memudahkan kerja2 anda dengan menaip pada papan kekunci lebih besar. Bila travelling, takyah bawak laptop, juz connect wireless keyboard dengan E71, walah!! anda sudah ada PC sendiri.

4. Dokumen2 anda boleh dimuat turun ke pc secara Bluetooh, Infrared, copy dari memory card dan penyambungan USB.

5. WiFi pula mudah dengan hanya pilih menu dan phone ni akan cari talian yang ada secara automatik. Aku gunakan navigation button utk shortcut WiFi. So setiap kali nak guna, juz tekan butang navigasi ‘atas’ utk cari connection yang ada.

6. Cakap pasal WiFi ni plak, ada sesetangah tpt xle nak akses WiFi. Example kat opis sebab ada security setting, proxy lah ke apa benda ntah. Balik2 dapat mesej ‘no response’ atau ‘no gateway’. Meluat! Tapi tpt2 lain so far byk yg boleh dari tak bole. Bolehlah…

7. Kamera E71 agak mengecewakan. Udahlah gitu, E71 xde software edit gambar. Kena install sendirilah kalo mau. Aku lagi suka 6110 Navigator yang aku pakai sebelum ni. Too bad!

8. Bagi mereka yang ada E71, tengok atau pinjam kawan punya, jangan rasa kecewa jika tgk phone ni terlalu korporat sgt. Kita masih boleh buat phone ni menarik dengan install theme, software dan wallpaper yang tentunya canggih2 belaka. Opera Mini, Nimbuzz, Game2, theme amik dr ownskin.com, itu yg stakat ini aku install. Jangan nak beli2, donlod je yg percuma dari internet.

9. Panggilan masuk gaya video. Banyak telefon Nokia akhir2 ini ada ciri panggilan masuk berringtonekan video. Maksudkan kita boleh set video sebagai ringtone E71. Rakamlah gambar kawan2 ke, anak buah tgh nyanyi ke, atau klip2 lucu x lucu sangat ke buat ringtone. Kreatiflah sket!

10. Shortcut E71 yg patut korang tau dan kalo dah tau buat2 jelah mcm first time korang tau:

Fokus kamera – Tekan butang function (anak panah tu) + T
Jam – Waktu standby tekan butang tengah lama2 sket. Jam akan dipaparkan. Bagus ni disaat terjaga tengah malam. Tidaklah perlu menggapai2 dalam kegelapan mencari jam atau butang mana nak tekan.
Bluetooth – Butang function + * (atau U)
General/Silent – Butang function + # (atau J)
Delete mesej – Selain daripada Mark All kemudian Delete, kita boleh guna butang function + sambil tekan kebawah atau atas. Sama seperti kita nak highlight dlm QuickOffice.
Voice Command – tekan butang tepi (kat volume) yg tengah tu lama sket.

Ok that’s all for now. Overall rating 7/10.

Nadiel Yusof

β€œMelihat diri dengan keterbukaan, seumpama melihat dunia tanpa sempadan. Limit manusia terletak pada akalnya..”

You may also like...

19 Responses

  1. saha says:

    btl la ape ko ckp psl E71 tu..aku pun download theme kat situ jgk..cma 1 lg nk tmbh,melalui icon ‘download’ mcm2 blh download kat situ.

  2. Faye says:

    Hi Nadila! Thanks for your tips. Yes my wifi didn’t work initially on my E71. But only just now I manually set the IP, DNS, etc and changed “Infrastructure” to “Ad-hoc” coz mine’s under WEP. Enter password once, and it works ever since!

  3. Balcerzak says:

    Nice post! Really enjoyed the blog you got so far up on here uhhh feel free to check out my site its for Supersmash Bros Brawl postings… we do biweekly tournaments in michigan for smash bros.
    http://www.rofasbiweeklies.info

  4. whitebear says:

    hai boleh tanya sikit tak saya pakai e71 gak dan try untuk download theme kat ownskin tapi tak berjaya kenapa ye.bile nak install je die tak boleh die suruh contact provider.harap boleh tlg

  5. Ani Nadila says:

    1. daftar ahli
    2. donlod ke pc
    3. masukkan ke memory card hp
    4. bukak menu installations
    5. App. mgr – cari fail theme dan install
    6. should be no problem kalau follow step nih

  6. Syahrul says:

    hai Nadila..nice posting…saya baru beli hp e71 semalam 18 july 2009..still belajar mcmana cara menggunakan hp ni..saya nak tanya apakah website yg terbaik untuk saya download application secara free selain ownskin.com? Saya juga nak tahu dimana saya boleh download latest Garmin application yang stabil? juga saya nak suggestion daripada Nadila apa application yg menarik dan wajib ade dlm nokia e71 newbie user mcm saya ni? Thanks

    please do reply to me ya…Thanks πŸ˜€

  7. Syahrul says:

    Also can u give a step by step mcmana nak install Garmin tu? really appreciate your help..:-P

  8. ani nadila says:

    nape tak pakai GPS Nokia tu je, dah expired ker..
    Will update on this soon.

  9. daktaipan181 says:

    Nokia E71 tetap di hati… :rotfl:

  10. mohd fais says:

    hii..

    nk tanya la, sy ade pki e71, tp masalah muncul bila nk wat video call..die tulis video call not support by network.

    sim kad saya mmg da aktif 3g, sebelum ni pon pernah wat video call guna hp sony..tp bile guna e 71 ni x leh lak, then line 3g pon die x detect..

    minta tolong sket

  11. ani nadila says:

    ada beberapa faktor
    1) check network setting: Tools – Setting – Phone – Network – Pastikan Network Mode tu Dual Mode.
    2) Kalau takde tanda 3G pada penjuru kiri, meaning xde network 3G area tuh, so xle buat video call.
    3) Org yg anda call phone nya x support v.call atau dia diluar coverage 3G

  12. mohd fais says:

    hii saya lagi…

    minggu leaps saya dah try call kawan di sebelah dimana dia mendapat line 3g sementara saya tidak..

    ..adakah saya perlu set up “factory setting” balik..

  13. Sobry says:

    wahh btul la.. senang je rupenye nk setting dapatkan 3g utk e71 ni.. punye la lame mencari rupanya set dual mode je. huhu

  14. armie says:

    Salam…
    Network Mode tu saya pakai Dual Mode tp bila duk dlm bilik… call in/out xdapat… time duk dlm bilik kena pakai mode GMS baru ok, bole call in/out….keluar dr rumah or nak wat video call baru r nak kena tukar balik…..ape yang problem sebenarnya ekk..??

    tq…kami budak baru belajar kalu salah tlg tunjukkan… πŸ˜€

  15. ashikin says:

    hai, nak tnya if want 2 download theme frm ownskin 2 msti nak register ke?or just ade setting nak di tukar?tq 4 kongsi..

  16. ani nadila says:

    rangkaian telefon guna gelombang dan kerana itu ada masa-masanya apabila berada di bilik, anda tidak dapat capaian dual mode. tidak sekuat GSM. saya selalu pakai GSM, dan apabila saya perlu saya pakai dual mode/3G sbb kawasan rumah saya pun mengalami masalah yg sama.
    telefon anda tidak ada masalah.

  17. gerek says:

    Bila nak wifi atau masuk internet, dia keluar “no gateway reply” padahal kat rumah saya pakai streamix, ada wifi antara modem dgn netbook saya tak ada masalah pun. Bila nak wifi modem dgn Nokia E71, dia keluar mesej “no gateway reply” pulak. Macam mana nak buat bro, tolongye. TQVM πŸ™‚

  18. I really like what you guys tend to be up too. This sort of clever
    work and coverage! Keep up the excellent works guys I’ve included you guys to my blogroll.

  19. It’s amazin to go to see this web site andd reading the views of aall friends on the topic of this
    piece of writing, while I aam also zealous of getting knowledge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *