Canon 2010 Lineup

Nampaknya Canon beria-ia benar minggu ni untuk memperkenalkan produk terbaru diorang. Minggu ni sahaja, dua kali aku dapat jemputan ke majlis pelancaran Canon. Canon memperkenalkan kamera EOS550D, rangkaian kamkoder LEGRIA dan later this week model IXUS terbaru juga akan diperkenalkan ke pasaran Malaysia.

Impressive enough, full range camcorder dari Canon ini sesuai untuk semua lapisan pengguna. Daripada entry level to high end level, dengan pilihan warna2 menarik, amat sesuai dengan gaya hidup digital zaman sekarang ni. Tapi yang lebih menarik perhatian aku ialah LEGRIA siri HF M yang menawarkan bukan sahaja rakaman video HD dalam saiz bentuk perakam kompak, tetapi ia juga menyokong rakaman dalam air sehingga 40 meter menerusi kerangka ‘underwater’ yang boleh dipadankan dengan kamkoder ini. HFM31 turut dilengkapi sensor CMOS 3.89MP, lensa dengan 15x zum optikal, skirn LCD sentuh 2.7 inci, Powered IS, Smart Auto dan 32GB memori terbina serta perluasan menerusi kad SDD.eos-550dKemudian ada EOS 550D. Apa yang aku diberitahu, kamera ini menawarkan LCD 3:2 yang lebih baik untuk rakaman dan tayangan semula kerana sama saiznnya dengan sensor imej. Maka apa yang kita lihat menerusi lensa, adalah sama seperti rakaman atau syot yang bakal terhasil. EOS550D ini juga mempunyai kelebihan fungsi video seperti keupayaan merakam video, menghasilkan movie crop (rakaman pendek-pendek) dan fungsi suntingan. Walaupun kamera ini ditempatkan dalam entry level, tapi sebagai pengguna amatur macam aku, bila aku pegang sahaja kamera ni automatik buat aku rasa seperti PRO (sigh). Not bad kalau nak mula berjinak2 dengan DSLR, tetapi my heart still into NIKON… huhu

Nadiel Yusof

“Melihat diri dengan keterbukaan, seumpama melihat dunia tanpa sempadan. Limit manusia terletak pada akalnya..”

You may also like...

1 Response

  1. qeen says:

    sista . yala . skg guess kt mna ad jual canon 550d ? usha lama da . cm bes je . bosn da dgn nikon .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *