Hotel Bajet Terengganu & Kota Bahru

Post ini bukan menyediakan list penuh hotel-hotel murah di Terengganu dan Kota Bahru. Sebaliknya ia dua hotel murah yang aku duduki baru-baru ini sewaktu attend wedding member aku kat Jerteh. Boleh dibuat rujukan untuk mereka yang bercadang-cadang ingin mencari Hotel Bajet di Terengganu dan Kota Bahru.

Disebabkan rumah kawan kami itu, dinyatakan namanya di sini Murnee Mohamad berada di Jerteh, jadi kami cari hotel paling dekat dan murah yang ada. Setakat nak buat mandi-mandi dan tido kejap je, takyahlah nak luxury sangat. Bantuan kawan kepada kawan aku, maka kami duduk di Hotel Mar, Kampung Gong Nering, Jerteh. Hotel ni tak jauh daripada rumah kawan aku, kira-kira 5 mins drive.

Depan Hotel Mar ni ada dua kedai makan, dan kalau drive ke depan sikit dah boleh jumpa pekan Jerteh. Ada KFC, kedai makan dan kedai-kedai keperluan lain. Rate hotel ini sewaktu aku pergi RM60 satu bilik. Ada aircond, water heater, kalau nasib baik dapat bilik bertingkap, katil Queen. Seterika dan air panas suma kena amik kat luar. Hotelnya bertangga, jadi kurang sesuai untuk mereka yang ada masalah untuk menaiki tangga dan bergerak. Disebabkan namanya pun hotel bajet, dont expect much lah ya. Setakat untuk tido, bolehlah ni, not bad. Cuma ada bau lembab dan ekonnya tidak boleh diadjust. Centralized.

Keesokkan harinya kami pergi ke Kota Bahru, dan check in pula ke Hotel Merry. Ini main gamble aje pegi, cari hotel mana-mana. Hasrat untuk menginap di Tune Hotel kami batalkan setelah memikirkan bayarannya RM120 semalam. Itu pun untuk 12 jam penggunaan aircond. Tune Hotel ini berada berhadapan dengan KB Mall. Pusing-pusing kat situ, maka kami jumpa Hotel Bajet Merry.

Murah memang murah. Kami ambil bilik RM60 (double Queen), dan 2 bilik standard (katil Queen). Bilik standard tu harganya RM45. Tanpa berfikir panjang kami pun on sahaja. Tapi sayangnya keadaan hotel ini agak kurang selesa. Katil oklah, walaupun lekuk ditengah, buat aku sakit badan je. Bilik air dia ada lipas, dan in fact kawan aku jumpa cacing dalam bilik air dia. Bagi mereka yang insectphobiatic, toksah lah duduk sini. Bilik satu lagi pula, kipasnya rosak. Full kelajuan 5, macam nak tercabot dah gayanya. Ada ekon dan oh ya, bilik RM45 tak ada TV. Kami pandang je dinding lama-lama dan dalam-dalam sampai terlelap.

Cadangan aku, bagi mereka yang nak duduk kat Kota Bahru, mungkin boleh cari Hotel Bajet sekitar Tesco. Kat situ ada banyak lagi (dah tau pun selepas nak kuar ke Pantai Cahaya Bulan). Kat area Wakaf Che Yeh pun banyak hotel, malam boleh shopping sana mcm ala-ala Uptown.

Hotel dan tempat penginapan lain di sekitar Besut, Terengganu lihat list di bawah:

Abdul Chalet
Lot 143, Kg. Seb. Tengah,
Pulau Perhentian Besar,
22300 Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 09-6911610, 019-9127303

Arwana Perhentian Resort
Lot 181, Teluk Dalam,
Pulau Perhentian Besar,
22300 Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 09-6911887, 09-6911888
Faks: 09-6911880
Laman Web: http://www.arwanaperhentian.com.my
Emel: enquiry@arwanaperhentian.com.my

ATZ Homestay
Kg. Tok Raja, Jerteh,
Besut, Terengganu.
Tel: 019-3346156, 019-3346151
Laman Web: http://atzhomestay.blogspot.com, http://atzhomestay.fotopages.com

Aur Bay Chalet
PT 435, Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut, Terengganu.
Tel: 013-9950817, 019-9858584

Belian Hotel
G-137 Jalan Pasir Akar,
22200 Jertih, Terengganu.
Tel: 09-6971350

Bidara Park Resort
Pt 1985, Jalan Pantai Seberang Kastam,
22200 Besut, Terengganu.
Tel: 012-9538021

Bubbles Resort & Dive Centre
Tg Tukas, Pulau Perhentian Besar.
22300 Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 012-9838038

Bubu Long Beach Resort
Pasir Panjang (Long Beach),
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut, Terengganu.
Tel: 09-6911333
Faks: 09-6911234
Laman Web: http://www.buburesort.com.my
Emel: info@buburesort.com.my

Bukit Keluang Beach Resort
Pantai Peranginan Bukit Keluang,
22200 Besut, Terengganu.
Tel: 09-6954100, 019-9575200
Faks: 09-6954200
Laman Web: http://www.bkbr.com.my
E-mail: sales@bkbr.com.my

Butterfly Chalet
Lot 149, Teluk Aur,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut, Terengganu.
Tel: 013-9563082

Chempaka Chalet
Lot 34, Kg. Pasir Panjang,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut, Terengganu.
Tel: 09-6911550, 012-9007510, 019-9857329

Coral Bay Chalet
Lot 55, Kg. Seb. Teluk Aur,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 019-9566967

Coral View Resort
No. 89 A, Depan Stesen Teksi Kuala Besut,
Pulau Perhentian Besar,
22300 Alor Lintang, Besut, Terengganu.
Tel: 09-6911700, 09-6974943, 019-9180943
Faks: 09-6902600, 09-6911701

D’Rizan Resort
Lot 1611, Jalan Pantai Seberang Kastam,
22300 Besut, Terengganu.
Tel: 09-6957854, 013-9029582
Faks: 09-6950239

Damai Beach Resort
523 Lorong Permai, Alor Lintang,
22200 Jertih, Terengganu.
Tel: 09-6957488
Faks: 09-6971563, 09-6971589

Demong Beach Resort
Lot 25 Tanjong Demong,
Jalan Bukit Keluang,
Kg. Raja Besut, Terengganu.
Tel: 09-6955500
Faks: 09-6955501

De Bonsai Chalet
Kg. Pengkalan Gaduh, Bukit Keluang,
22200 Besut, Terengganu.
Tel: 013-9752234

D’ Lata Belatan Chalet & Champ
Lata Belatan, Jabi,
22020 Jertih, Terengganu.
Tel: 017-9685025, 017-9508140, 09-7864298
Faks: 09-7864298

D’Pinggiran Gunung Tebu Resort
Lata Belatan, Jabi, Jertih,
22020 Besut, Terengganu.
Tel: 012-9578075

D’ Tranung Inn
Jalan Pengkalan Nyireh,
22200 Besut, Terengganu.
Tel: 09-6238740
Faks: 09-6956946

Fauna Chalet
Pulau Perhentian Besar,
22300 Besut, Terengganu.
Tel: 09-6911607, 09-6977607, 019-9782254
Faks: 09-6911688

Flora Bay Resort
Lot 175, Teluk Dalam,
Pulau Perhentian Besar,
22300 Besut, Terengganu.
Tel: 09-6911666, 09-6911664
Faks: 09-6911662

Homestay Felda Selasih
D/A Pejabat Felda Selasih, Jertih ,
22020, Jertih, Terengganu.
Tel: 09-6979844
Faks: 09-6979844

Homestay Hj Aker
No 10, Jln. Tengku Long, Kampong Raja,
Besut, Terengganu.
Tel: 019-9856835, 019-9864920
Emel: mohamedakerhjarahman@yahoo.com

Homestay Seri Amer
2081, Jln. Nasirudin Shah Kg. Amer,
22000 Besut, Terengganu.
Tel: 019-9115400

Hoover Hotel
166, Jalan Tuan Hitam,
22200 Jertih,
Besut, Terengganu.
Tel: 09-6971563
Faks: 09-6971563

Impiani Chalet
Lot 78, Pulau Perhentian Kecil,
22300 Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 019-9113852

Jerteh Riverside Chalet & Riverside
Belakang Gudang,
22200 Jerteh, Besut, Terengganu.
Tel: 09-6904054

Lemon Grass Chalet
Lot 41, Pasir Pasir Panjang,
Pulau Perhentian Kecil,
21300 Besut, Terengganu.
Tel: 019-9383893, 019-9818393

Mama Chalet
Lot 137, Kg. Seberang Genting,
Pulau Perhentian Besar, Terengganu
Tel: 019-9813359, 019-9853359, 019-9840232
Faks: 09-6904600
Laman Web: http://www.mamaschalet.com

Matahari Chalet
Lot 23, Kg. Pasir Panjang,
Pulau Perhentian Kecil,
D/A Persatuan Pelancongan Besut, Terengganu.
Tel: 019-9122189, 09-6911740

Mira Beach Chalet
Lot 302, Kg. Teluk Aur,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut, Terengganu.
Tel: 017-9608716

MNI Homestay
Lot 1550 Air Tawar,
Besut, Terengganu.
Tel: 013-9272625, 013-9232625

Mohsin Chalet
Lot 40, Pasir Panjang,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 019-2496635, 09-6911580, 03-21630963

Moonlight Chalet
Lot 16, Pasir Panjang,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 019-9858222, 09-6911777

Nadzlin Hotel
Lot 469, Jalan Besar,
22200, Jerteh, Besut, Terengganu.
Tel: 09-6978815

Nan Hotel
Lot 60, Jalan Hj. Mohamad, Depan Bazar MARA,
22300 Besut, Terengganu.
Tel: 09-6910892

New Coco Hut Chalet
Lot 102-103, Jalan Besar,
22300 Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 09-6974982, 09-6911810/1
Faks: 09-6911812, 09-6978528

Perhentian Island Resort
S 5A & 5B, Terminal Pelancongan,
Jalan Pasar,
22300 Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 09-6911111/2/3/4, 03-21448530
Faks: 03-21434984, 09-6974402, 09-6911110
Laman Web: http://www.perhentianislandresort.net

Petani Chalet
Lot 75, Kg. Pasir Petani,
Pulau Perhentian Kecil,
21300 Besut, Terengganu.
Tel: 019-4267100

Pusat Rekreasi La Hot Spring Resort
Pusat Rekreasi Lo Hot Spring,
2, Kg La, 22010 Hulu Besut, Terengganu.
Tel: 09-6060525, 013-9276998

Rumah Rehat Kerajaan
Pantai Peranginan Air Tawar,
22200 Besut, Terengganu.
Tel: 09-6956326

Samudera Beach Chalet
Lot 182. Kg. Teluk Dalam,
Pulau Perhentian Besar,
22300 Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 09-6911677, 013-9006763

Samudera Hotel
Jalan Pantai,
22300, Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 09-6979326
Faks: 09-6976906

Senja Bay Resort Sdn. Bhd.
Coral Bay, Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut, Terengganu, Malaysia.
Tel: 09-6911799, 019-2800801, 019-6643105
Faks: 09-6911790
Laman Web: http://www.senjabay.com
Emel: reservations@senjabay.com

Sepadu Chalet
Lot 64, Kg. Tanjung Langgir,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut, Terengganu.
Tel: 010-9834464

Shari-La Island Resort
d/a Bukit Keluang Beach Resort,
Pantai Peranginan Bukit Keluang,
22200 Besut, Terengganu.
Tel: 09-6911500, 014-5555500
Faks: 09-6911400
Laman Web: http://www.shari-la.com
Emel: shari-la@bkbr.com.my

Symphony Chalet
Lot 21, Pasir Panjang,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut, Terengganu.
Tel: 013-9755935

Taman Azimos Chalet
489, Pantai Peranginan Air Tawar, Besut,
22200 Jerteh, Terengganu.
Tel: 09-6957405, 09-6956530
Faks: 09-6956530

The Reef Chalet
Pulau Perhentian Besar,
22300 Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 09-6911762, 019-9816762

Tuna Bay Island Resort
D/A 120, Jalan Besar,
22300 Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 09-6977779, 09-6977772, 09-6991779, 09-6902902
Faks: 09-6904863, 09-6911808
Laman Web: http://www.tunabay.com.my
Emel: survivor@tunabay.com.my

Watercolours Impiani Island Resort
Pantai Petani, Pulau Perhentian Kecil,
Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 09-6911850, 09-6911857, 019-9113852
Faks: 09-6911851, 09-7479852
Laman Web: http://www.impiani.com
Emel: watercolours.impiani@gmail.com

Watercolours Paradise Chalet
Lot 136, Kg. Seb. Genting,
Pulau Perhentian Besar,
22300 Kuala Besut, Terengganu.
Tel: 09-6911852, 09-6911850, 019-9113852
Faks: 09-6911851
Laman Web: http://www.impiani.com
Emel: watercolours.paradise@gmail.com


 

Nadiel Yusof

“Melihat diri dengan keterbukaan, seumpama melihat dunia tanpa sempadan. Limit manusia terletak pada akalnya..”

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *