Heartburn

Aku mengalami masalah heartburn sejak dua tiga menjak ni? Heartburn?? yep dada aku terbakar atau dalam erti kata lainnya angin pada dada dan saluran esofagus aku. Kalu nak telan makanan sakit, nak minum sakit, nak tido sakit. Huu sakit ati aku.. Anyone ada petua nak hilangkan rasa sakit ni bleh tolong drop comment kat aku.. Help!

Nadiel Yusof

“Melihat diri dengan keterbukaan, seumpama melihat dunia tanpa sempadan. Limit manusia terletak pada akalnya..”

You may also like...

6 Responses

  1. ainiaziz says:

    heartburn,
    Banyak different diagnosisnya.. Sejak bila? Apakah penyebab mulanya?..banyak lagi nak ditanya..Tapi, lebih baik cik adila pergi jumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut kan.

    First time ke?

    Tapi, kalau secara general dan kebiasaannya, ia disebabkan oleh asid perut yang terlimpah naik ke esofagus..

    DONT’S
    1.Cuba kurangkan makan makanan yang berlemak, berminyak/bergoreng.
    2. Jangan ambil makan dalam kuantiti yang banyak utk sekali sesi makam.
    3. Jangan tidur/berbaring sekurang-kurangnya 3 jam selepas makan.
    4. Hentikan jika ada ambil analgesic jenis NSAID.

    DOs
    1.Tinggikan kepala bila tidur,
    2. makan kerap dlm jumlah yang kecil
    3. Ubatan : dengan preskripsi doktor, magnesium trisilicate mixture(antacids) atau Gaviscon(alginates) yang agak glamor

    yang penting..jumpa doktor ya.

    p/s: dah beli buku A-Z BLOG! awak. Excellent;)

  2. Yang ko pi pasang api dalam dada tuh sape suruh!.. hehehe..

    try minum 100 plus. terutama malam2.

  3. Ani Nadila says:

    Thanks ainiziz (i believe u were a doctor?? juz guessing). Anyway, heartburn tu tak tahu apa puncanya. Alih2 aje sakit dada. Dah pergi dua klinik, dapat macam2 jugak ubat tapi problem still ada. Gaviscon and doctor prescription makan accordingly as ask. Anyway hari tu try jamu Tolak Angin dan nampaknya ada perubahan. Day after kurang sket angin tu and second day almost takde tapi still sakit2 sikit time makan.

  4. Kakak Ina Yusni Yusof says:

    Nak kasi baik senang aje ……. kau try minum cuka getah ke… cuka makan ke… kalau nak ok lagi tonggak klorok.

    Jangan mare ye… ya penting kita berserah sahaja kepada Allah SWT dan banyak berdoa padanya. Insyaallah akan pulih hendaknya..Amin.

  5. Ani Nadila says:

    kecoh le ko kak. ko tu pun cirit manjang (ha ha kelako kelako). ada hati nak suruh aku minum klorok. kalo apa2 jadik kat adik ko ni sape susah. ko jugak…. jgn mare 🙂

  6. excellent publish, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector do not notice this. You should continue your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *