Author: Nadiel Yusof

wedding 0

Dokumen Pendaftaran Nikah

Musim perkahwinan kembali lagi. Kali ini, Insha Allah sahabat baik saya akan menamatkan zaman bujangnya. Sepertimana biasa, bila ada kawan yang nak kahwin, saya akan paling sibuk buatkan checklist. Entah kenapa, memang saya suka...

IMG_4411 45

Menu berpantang keguguran

Lama tak menulis. Berehat sekejap utk merawat tubuh dan minda. Ini masuk minggu ketiga saya berpantang selepas keguguran. Satu yang saya pasti dan saya nak nasihatkan kepada yang lain sekiranya anda berpantang, tidak kisahlah...

20140219-181851.jpg 4

Apa yang terbaik buat kami

Post tertunda. Pertama kali menulis sesuatu yang tidak tahu hendak dimulakan dari mana. Mungkin kerana mencari perkataan… perkataan sesuai yang terlalu dalam di hati… Tiga hari lepas, sebaik bangun untuk solat subuh, ada kesan...

20140219-181618.jpg 0

Apa Yang Dimaksudkan Kantung Kosong Dalam Kehamilan

Dua minggu selepas scan kali pertama doc beritahu tak nampak janin. Sepatutnya dah nampak bentuk seperti bentil kacang atau ada juga kata strawberi. Tapi scan saya hanya menunjukkan satu garis. Ya dari titik menjadi...

20140117-163355.jpg 2

Ikan Gelama Tumis Cili

Saya berhutang banyak entri di Dapur 365+. Susahnya nak commit entri secara tetap bila kerja tengah banyak di opis. Balik rumah pun agak lewat dan kadang tak masak pun sebab dah penat. Tapi hutang...

20140112-123805.jpg 0

Ikan Singgang

Hari ni masak makan tengahari lebih awal. Saje sebab nak layan hindustan lepas ni, hihi. Buka peti ais ada ikan tongkol, jadi saya berhasrat nak buat ikan tongkol masak singgang. Jom! Ini percubaan kali...

20140111-212158.jpg 2

Burger Mini Menggunakan Roti Biasa

Saya masih ingat lagi, dulu kakak saya, kak ina selalu buat burger ni. Saya kecil lagi pada waktu itu. Bila dapat tahu dia nak buat burger resipi rahsia dia ni, saya memang sangat excited....

laksa 1

Laksa Telur Goreng Parit Buntar

Ini bukan sebahagian resipi dalam Dapur 365+. Tetapi saya ingin kongsikan laksa sedap yang saya makan di Parit Buntar/Nibong Tebal baru-baru ni. Nanti saya tanya semula lokasi setepatnya dari adik beradik Parit Tok Ngah....

20140111-124934.jpg 0

Memasang statistik pada blog

Apa perlunya statistik? Sebenarnya inilah yang perlu difikirkan oleh setiap blogger yang ingin jadikan blog mereka blog yang menjana duit. Atau mereka yang ingin monitor apa yang berlaku dalam ‘dunia’ mereka di talian. Siapa...

bubur 0

Bubur Bilis Kicap

Okay kicap lagi…hihi Kali ini  bilis kicap yang dimakan bersama bubur nasi. Ini signature dish saya kalau di pejabat, haha perasannya… Tapi saya memang suka buat bubur nasi, dah jadi ani bubur nasi pula...

20140112-080036.jpg 0

Ummahbaru papar kandungan gaya hidup holistik

Saya baru menemukan portal ummahbaru.com yang memaparkan banyak kandungan berguna daripada keagamaan, percintaan, gaya hidup dan juga masakan. Suka sebenarnya lebih banyak portal-portal sebegini dalam dunia blogging kita, yang menyampaikan ilmu dihujung jari. Ilmu...

photo 3 0

Ayam Kicap Cili Padi

Ayam kicap memang jadi favorite sesiapa pun kecuali Micheal Ang, peserta Masterchef All Star, yang cakap dia tak makan dan tak suka ayam kicap waktu diberi tugasan masak ayam kicap 5 Star, ye ke...

20140108-193949.jpg 0

Peria Goreng Telur

Peria. Salah satu sayur kegemaran saya. Entah sejak bila saya suka peria, tapi inilah lauk yang akan saya ambil jika pegi makan nasi campur kat kedai. Cakap pasal makan kat kedai, rasa macam dah...

20140107-200229.jpg 0

Dapur 365+ : Day 7 Sambal Bilis Tutok

Tidak tahu daripada mana asalnya, dan setiap tempat mungkin ada nama berbeza untuk sambal bilis tutok ini. Kenapa dipanggil tutok, sebab ia gabungan tumbuk dan ketuk. Saya pernah makan beberapa kali sambal bilis tutok....