Tagged: dapur365

20140117-163355.jpg 2

Ikan Gelama Tumis Cili

Saya berhutang banyak entri di Dapur 365+. Susahnya nak commit entri secara tetap bila kerja tengah banyak di opis. Balik rumah pun agak lewat dan kadang tak masak pun sebab dah penat. Tapi hutang...

20140112-123805.jpg 0

Ikan Singgang

Hari ni masak makan tengahari lebih awal. Saje sebab nak layan hindustan lepas ni, hihi. Buka peti ais ada ikan tongkol, jadi saya berhasrat nak buat ikan tongkol masak singgang. Jom! Ini percubaan kali...

20140111-212158.jpg 2

Burger Mini Menggunakan Roti Biasa

Saya masih ingat lagi, dulu kakak saya, kak ina selalu buat burger ni. Saya kecil lagi pada waktu itu. Bila dapat tahu dia nak buat burger resipi rahsia dia ni, saya memang sangat excited....

bubur 0

Bubur Bilis Kicap

Okay kicap lagi…hihi Kali iniĀ  bilis kicap yang dimakan bersama bubur nasi. Ini signature dish saya kalau di pejabat, haha perasannya… Tapi saya memang suka buat bubur nasi, dah jadi ani bubur nasi pula...

photo 3 0

Ayam Kicap Cili Padi

Ayam kicap memang jadi favorite sesiapa pun kecuali Micheal Ang, peserta Masterchef All Star, yang cakap dia tak makan dan tak suka ayam kicap waktu diberi tugasan masak ayam kicap 5 Star, ye ke...

20140108-193949.jpg 0

Peria Goreng Telur

Peria. Salah satu sayur kegemaran saya. Entah sejak bila saya suka peria, tapi inilah lauk yang akan saya ambil jika pegi makan nasi campur kat kedai. Cakap pasal makan kat kedai, rasa macam dah...

20140107-200229.jpg 0

Dapur 365+ : Day 7 Sambal Bilis Tutok

Tidak tahu daripada mana asalnya, dan setiap tempat mungkin ada nama berbeza untuk sambal bilis tutok ini. Kenapa dipanggil tutok, sebab ia gabungan tumbuk dan ketuk. Saya pernah makan beberapa kali sambal bilis tutok....

20140106-200021.jpg 0

Sayur Kentang Pedas

Hari ni saya pulang agak lewat, sebab teman kawan pegi tengok kereta di showroom Honda kat seksyen 13. Tak lama lagi saya dapat menumpang kereta baru rasanya ni, amin.. Sampai rumah pun nak dekat...

20140104-182702.jpg 0

Ayam Ungkep

Tiba-tiba hari ini teringin nak makan lauk kenduri. Bukan lauk biasa, kerana lauk yang saya teringin nak makan ni biasanya disediakan di kenduri orang jawa, iaitu Ayam Ungkep. Teringat dulu arwah atok tom (ibu...

20140101-100104.jpg 2

Lempeng Lembut Bersama Sambal Tumis

Tak semua orang suka makan makanan berasaskan tepung, sebab malas nak bancuh2. Tetapi sesuai dengan kejawaan saya (hihi), pagi ni terasa nak buat lempeng sebelum keluar pegi joging. Buka kabinet dapur, berdoa harap-harap ada...

20140103-183125.jpg 0

Ikan Sambal Parit Tok Ngah

Hari ini terasa nak masak ikan sambal dan banyak-banyak sambal, saya memang suka sambal adik beradik di parit tok ngah. Jadi hari ini, budak jawa nak masak sambal orang utara ya. Kata orang kalau...

20140102-212143.jpg 2

Ayam Goreng Berempah

Hari pertama masuk ofis untuk tahun ini. Penatnya rasa badan tapi misi mesti diteruskan, come on ani! Hmmm ayam ada lagi dalam peti ais, jadi hari ini saya decide nak buat ayam goreng berempah!...

20140101-120814.jpg 2

Nasi Daging Mudah

Assalamualaikum, hari baru, tahun baru dan cuti. Gabungan yang sgt best. Bersemangat pula nak memulakan resipi pertama Dapur 365+. Tiba-tiba terfikir Nasi Daging. Ringkas, tak perlu lauk-pauk dan kebetulannya masih ada daging dalam peti...