Nadiel Yusof

20140117-163355.jpg 2

Ikan Gelama Tumis Cili

Saya berhutang banyak entri di Dapur 365+. Susahnya nak commit entri secara tetap bila kerja tengah banyak di opis. Balik rumah pun agak lewat dan kadang tak masak pun sebab dah penat. Tapi hutang...

20140112-123805.jpg 0

Ikan Singgang

Hari ni masak makan tengahari lebih awal. Saje sebab nak layan hindustan lepas ni, hihi. Buka peti ais ada ikan tongkol, jadi saya berhasrat nak buat ikan tongkol masak singgang. Jom! Ini percubaan kali...

20140111-212158.jpg 2

Burger Mini Menggunakan Roti Biasa

Saya masih ingat lagi, dulu kakak saya, kak ina selalu buat burger ni. Saya kecil lagi pada waktu itu. Bila dapat tahu dia nak buat burger resipi rahsia dia ni, saya memang sangat excited....

laksa 1

Laksa Telur Goreng Parit Buntar

Ini bukan sebahagian resipi dalam Dapur 365+. Tetapi saya ingin kongsikan laksa sedap yang saya makan di Parit Buntar/Nibong Tebal baru-baru ni. Nanti saya tanya semula lokasi setepatnya dari adik beradik Parit Tok Ngah....

20140111-124934.jpg 0

Memasang statistik pada blog

Apa perlunya statistik? Sebenarnya inilah yang perlu difikirkan oleh setiap blogger yang ingin jadikan blog mereka blog yang menjana duit. Atau mereka yang ingin monitor apa yang berlaku dalam ‘dunia’ mereka di talian. Siapa...

bubur 0

Bubur Bilis Kicap

Okay kicap lagi…hihi Kali iniĀ  bilis kicap yang dimakan bersama bubur nasi. Ini signature dish saya kalau di pejabat, haha perasannya… Tapi saya memang suka buat bubur nasi, dah jadi ani bubur nasi pula...

20140112-080036.jpg 0

Ummahbaru papar kandungan gaya hidup holistik

Saya baru menemukan portal ummahbaru.com yang memaparkan banyak kandungan berguna daripada keagamaan, percintaan, gaya hidup dan juga masakan. Suka sebenarnya lebih banyak portal-portal sebegini dalam dunia blogging kita, yang menyampaikan ilmu dihujung jari. Ilmu...

photo 3 0

Ayam Kicap Cili Padi

Ayam kicap memang jadi favorite sesiapa pun kecuali Micheal Ang, peserta Masterchef All Star, yang cakap dia tak makan dan tak suka ayam kicap waktu diberi tugasan masak ayam kicap 5 Star, ye ke...

20140108-193949.jpg 0

Peria Goreng Telur

Peria. Salah satu sayur kegemaran saya. Entah sejak bila saya suka peria, tapi inilah lauk yang akan saya ambil jika pegi makan nasi campur kat kedai. Cakap pasal makan kat kedai, rasa macam dah...

20140107-200229.jpg 0

Dapur 365+ : Day 7 Sambal Bilis Tutok

Tidak tahu daripada mana asalnya, dan setiap tempat mungkin ada nama berbeza untuk sambal bilis tutok ini. Kenapa dipanggil tutok, sebab ia gabungan tumbuk dan ketuk. Saya pernah makan beberapa kali sambal bilis tutok....

20140106-200021.jpg 0

Sayur Kentang Pedas

Hari ni saya pulang agak lewat, sebab teman kawan pegi tengok kereta di showroom Honda kat seksyen 13. Tak lama lagi saya dapat menumpang kereta baru rasanya ni, amin.. Sampai rumah pun nak dekat...

hard_rock_cafe 0

Hard Rock Islamik Cetus Kontroversi

Banyak sangat benda-benda lucu yang terjadi akhir ini, tapi yang ini memang mengundang satu entri pendek. Susahlah kalau semua benda nak di Islamikkan dengan membuat kenyataan kelakar. Mengaburi mata orang dengan hujah yang salah....

20140104-182702.jpg 0

Ayam Ungkep

Tiba-tiba hari ini teringin nak makan lauk kenduri. Bukan lauk biasa, kerana lauk yang saya teringin nak makan ni biasanya disediakan di kenduri orang jawa, iaitu Ayam Ungkep. Teringat dulu arwah atok tom (ibu...

20140101-100104.jpg 2

Lempeng Lembut Bersama Sambal Tumis

Tak semua orang suka makan makanan berasaskan tepung, sebab malas nak bancuh2. Tetapi sesuai dengan kejawaan saya (hihi), pagi ni terasa nak buat lempeng sebelum keluar pegi joging. Buka kabinet dapur, berdoa harap-harap ada...